Over mij

Ik ben

Anneke van der Veen, orthopedagoog en Gz-psycholoog. Ik werk graag samen aan dingen die ertoe doen. Als hoofd, hart en handen niet met elkaar kloppen  word ik onrustig en ga ik op zoek naar hoe ik kan snappen dat het in elkaar zit. Je gehoord en begrepen voelen is voor mij het startpunt vanwaar ik met jou (niet over jou of langs jou) werk aan je veranderwens. Iets maken, creëren en dan het liefst met dat wat er al is, geeft mij energie. Dat is terug te zien in hoe ik kook, in de tuin bezig ben, een schilderij maak en hoe ik als orthopedagoog mijn werk doe.

Kijk voor je, kijk achter je en aan je beide zijden...

Opgroeien en opvoeden is waanzinnig interessant. Onze kinderen zijn het liefste wat we hebben. Die gunnen en geven we graag het allerbeste. Zodat zij gezond en gelukkig kunnen zijn. Je gezin van herkomst heeft grote impact op je vertrouwen en veerkracht. Op je psychische gezondheid dus. Wat er in generaties voor ons leeft werkt door in wie we zijn. Het werkt door in hoe wij weer ouders voor onze kinderen (kunnen) zijn. Daarbij kun je wel een beetje meer of minder geluk hebben en wat steun gebruiken.

De meeste werkervaring heb ik opgedaan in de hulpverlening aan kinderen en de gezinnen waarbij er sprake is van een verstandelijke en/of psychische beperking bij (een van) de gezinsleden. De problematieken die generaties lang aanwezig kunnen zijn hebben mijn geleerd hoe belangrijk een goede basis is. Die goede basis heb ik concreet gemaakt in de opvoedschijf. Mooi detail in dit verband is dat zowel mijn kinderen als mijn vader (van oorsprong timmerman) me geholpen hebben de opvoedschijf vorm te geven. Zoals mijn ouders verschil en groei hebben kunnen maken met de generatie voor hen, probeer ik dat voor mijn kinderen te zijn. Dankbaar ben ik voor wat ik heb gehad met ouders die er voor mij zijn, het geluk van 3 prachtige kinderen waarvan ik leer. En met de liefde voor creëren, zoals mijn vader zegt; “wat ik zai (zie) kan ik moaken (maken).”

Meer lezen Minder lezen

Werkervaring

Ruim 25 jaar werk ik als orthopedagoog/Gz psycholoog. Eerst in Utrecht en nu in Drenthe werk ik bij een organisatie voor ondersteuning van mensen (volwassenen, maar vooral gezinnen/kinderen) met een psychische of verstandelijke beperking. Ik houd me daarbij bezig met; hoe we gedrag het best kunnen begrijpen, komen tot perspectief biedende beeldvorming, creëren van veilige omgeving waarin antwoord gegeven wordt op de basisbehoeften van het kind, opvoedingsondersteuning en het bieden van (gezins)behandeling. Sinds 2017 ben ik behandelcoordinator bij het ouder en kindhuis van Cosis. De ouder(s) en kinderen worden samen opgenomen zodat een veilige opvoedingssituatie geboden kan worden terwijl aan een passend toekomstperspectief gewerkt wordt. De behandeling bestaat uit IAG, Emdr, Reattach, Cgt, OGT, Sherborne, observatie, diagnostiek en psycho-educatie. Met de behandeling en ondersteuning van de ouders streven we ernaar een belangrijk verschil te maken in (toekomstige) levenskwaliteit van het kind. Zeker in de cruciale eerste 1000 dagen van het kind.

Daarnaast werk ik sinds 2011 als zelfstandige binnen mijn praktijk voor Veerkracht. Als behandelaar help ik kinderen, jongeren, gezinnen en volwassenen om moeilijkheden te overwinnen of vorm te geven aan hun wens tot verandering. Ik ondersteun andere welzijnswerkers en gezinshulpverleners bij hun werk en geef supervisie aan gedragswetenschappers.

Orthopedagoog
NVO 2521

GZ psycholoog BIG: 99031243525

EMDR therapeut
VEN 36135

Reattach therapeut specialist